logo wit met glowing maan

Klik hier voor de FAQ pagina!

Bestellen en Prijzen

Neem hieronder contact met ons op als je interesse hebt in een Phantasy Couture of replica kostuum van Atelier Phantasma. Als je meer wilt weten over de kosten, het bestelproces of wat er allemaal komt kijken bij het vervaardigen van een kostuum, lees dan verder onder het contactformulier!

Bestellen

 Allereerst bedankt voor je interesse in ons atelier! Bij Phantasma proberen we dromen uit te laten komen en hopen dan ook van harte dat we de eer mogen hebben iets voor jou te kunnen realiseren. Sowieso is iedereen welkom; heren, dames, kinderen, groepen. We maken kostuums, accessoires, pruiken, tassen, sieraden en nog veel meer. We tekenen onze patronen zelf en zijn veel verschillende technieken meester. Grote kans dus dat we je kunnen helpen. Ook buitenlandse klanten zijn meer dan welkom!

Het is altijd mogelijk naar ons atelier te komen en de mogelijkheden te bespreken. In het geval van een eigen ontwerp kunnen we ter plekke met je gaan ontwerpen en schetsen; altijd een hele belevenis!

Het is ook mogelijk om iets te bestellen via onze Etsy winkel, echter staat daar niet alles wat we kunnen maken; e-mail ons dus gerust voor alle mogelijkheden. Het kan zijn dat een paar dagen duurt voor er een antwoord komt; elke aanvraag onderzoeken kan tot een paar uur kosten voor we een goed beeld hebben wat een kostuum precies gaat kosten. Daar moeten we meestal behoorlijk wat onderzoek voor doen. Dat is natuurlijk niet erg, maar het kan ervoor zorgen dat een antwoord even duurt.

Contact via de e-mail is natuurlijk ook altijd mogelijk. Via de e-mail of ter plaatse bij ons bespreken we de wachttijd en je deadline. Als je een idee hebt, kom dan het liefst zo vroeg mogelijk naar ons toe zodat we ruim de tijd hebben alles uit te werken en op tijd af te hebben voor je.

E-mail ons dan met je verzoek, wat je budget is en als het om een replica gaat graag beeldmateriaal van het kostuum. Als het gaat om een replica waar meerdere versies van zijn (denk bijvoorbeeld aan Phantom of the Opera waar er West End, Broadway, oude en nieuwe versies zijn) dan graag gespecificeerd om welke versie het gaat. Als het niet uitmaakt is dat natuurlijk ook prima.

Het is ook zeker mogelijk om iets te laten ontwerpen wat binnen je budget valt. We zijn altijd meer dan bereid met je mee te denken en een passende oplossing te vinden. Houd wel in gedachten dat stoffen en materialen duur zijn en een compleet kostuum voor onder de € 300,00 zal zelden tot nooit lukken. Accessoires kunnen natuurlijk wel, of simpeler projecten, zoals een cape. 

Als we eruit zijn, bespreken we het financiële plaatje. Wat het kost, hoe deze prijs is opgebouwd, of er eventueel in termijnen betaald gaat worden en de aanbetaling. De aanbetaling verschilt per kostuum, het is een bedrag waarvan wij in ieder geval de materialen kunnen betalen en kunnen starten met de werkzaamheden zoals het patroon tekenen.

Als de aanbetaling dan binnen is gaan we aan de slag met het zoeken naar de juiste materialen, sturen we de instructie voor het maat nemen op of we maken een afspraak dat je naar ons atelier komt om je maten op te laten nemen. Als je naar het atelier gekomen bent om mogelijkheden te bespreken nemen we daar eventueel meteen je maten op. Er zijn ook tussenoplossingen zoals je confectiemaat opgeven en wij gaan dan aan de slag met een tijdelijk model om bij je door te passen. Hoe dan ook zoeken we altijd naar de beste oplossing; of je nu dichtbij woont of ver weg. Als we de maten krijgen via internet is het erg belangrijk dat ze goed kloppen; we maken immers het kostuum precies op die maten. Vraag eventueel of iemand je wil helpen, het is makkelijker als iemand anders je meet. Als dit goed gedaan wordt, kan er weinig fout gaan.

Je wordt over de voortgang van je kostuum op de hoogte gehouden via social media kanalen of als je wenst via de e-mail.

Als je kostuum af is, spreken we met je af voor een laatste keer passen of we sturen het naar je op. Dit doen we aangetekend (tot € 500,00) of verzekerd (boven de € 500,00). Eventueel zijn er ook mogelijkheden voor het brengen van een kostuum. Dit kan handig zijn als het heel waardevol is, of als je echt niet langs kunt komen maar het liever niet opgestuurd wilt hebben.

Zodra het kostuum geheel afbetaald is, sturen we het op of kun je het komen ophalen danwel komen we het brengen.

Pas als jij en wij helemaal tevreden zijn stoppen wij met werken; het is natuurlijk wel een droomkostuum dat we voor je aan het maken zijn.

We vinden het altijd heel erg leuk als mensen foto’s sturen en we weten of je blij bent ermee. En, als je er kans toe ziet, zouden we het heel erg op prijs stellen als je onze naam doorgeeft aan anderen zodat ons kleine bedrijfje kan blijven bestaan en dromen waar kan blijven maken.

Prijzen

Om meer te begrijpen van hoe de prijzen werken met het bestellen van een kostuum hebben we hier een uiteenzetting van hoe de prijzen zijn opgebouwd. Dit is gespecificeerd voor kostuums.

Om wat meer te begrijpen van het proces als je een kostuum bestelt is hier een artikel te vinden van de website van Costumers Guide. Het is wel in het Engels. Het geeft goed inzicht over hoeveel er eigenlijk bij komt kijken.

Elke aanvraag is uniek, want elke klant is uniek. Daarom kan een eerdere prijs voor een andere klant ook verschillen; je aanvraag wordt gebaseerd op jouw wensen, jouw budget en welke materialen er gebruikt gaan worden en wat die nu kosten. Daarom is geen enkele opdracht met elkaar te vergelijken.

Bij ons is een prijs als volgt opgebouwd:

Eén prijs voor het vervaardigen van het kostuum, één voor het materiaal en één voor de BTW (BTW vervalt voor buitenlandse klanten). In het geval dat het nodig is zijn er natuurlijk ook nog verzendkosten.

* Prijs voor het vervaardigen van het kostuum. In het geval van een replica; studie verrichten naar hoe het precies in elkaar zit, beeldmateriaal bestuderen. In het geval van een historische replica, onderzoek doen naar de mode van die tijd. Het uitwerken van een schets als het om een eigen ontwerp gaat. We rekenen trouwens geen extra kosten voor het maken van een schets. Het tekenen van de patronen, zoeken naar materialen waar vaak en veel voor gereisd wordt. Het knippen, naaien en aanbrengen van details. We houden deze prijzen altijd zo laag mogelijk maar tegelijk leven wij hiervan en gaat er al snel aardig wat uur in een kostuum zitten.

* Materialen. Hier valt alles onder; stoffen, garens, knopen, drukkers, band, lint, tussen voering, haakjes, ringetjes, lusjesband, wat er dan maar nodig is om je kostuum dan wel accessoire te realiseren. We houden deze prijzen altijd zo laag mogelijk, doch zoeken we wel naar een goede kwaliteit. Er is ons al meerdere malen gevraagd waarom we geen prijzen geven inclusief materiaal. Dit heeft ermee te maken dat zeker met replica’s, er veel ruimte is in de stofkeuze. De één wil een kostuum van pure zijde (toch al gauw € 20,00 – 40,00 per meter) en de ander is prima tevreden met een mooie imitatiezijde (tussen de € 4,00 en € 10,00 per meter). Zodoende kunnen de prijzen enorm uiteenlopen. We overleggen het liefst met je wat de mogelijkheden zijn en houden ons dan aan een budget. We kunnen altijd adviseren welke stoffen het gewenste effect gaan opleveren en toch binnen een budget passen. Het is ook altijd mogelijk om ons een budget te geven voor een kostuum inclusief het materiaal, dan gaan wij op zoek naar passende oplossingen.

* BTW. Kostuums vallen helaas onder 21%. Volgens de belastingdienst is dat namelijk geen kunst maar een dienst. Daar verschillen de meningen over wat ons betreft, maar helaas zijn we belast met het vragen van 21% BTW bij onze kostuums. NB: De BTW vervalt voor buitenlandse klanten.

De totale som van deze drie (of twee, als het een buitenlandse klant betreft) geeft dan normaal gesproken het eindbedrag van je kostuum. Houd wel rekening met eventuele verzendkosten.

NB: in het geval van betaling via Paypal zijn we genoodzaakt om een percentage van 6% toe te voegen aan de totaalprijs, die we aan Paypal moeten afdragen.

In het geval van een erg strakke deadline, waarbij we genoodzaakt zijn ook in de weekenden en avonden door te werken om een project af te krijgen, is er sprake van een nader overeen te komen ‘rush fee’.

Mensen vinden de prijzen voor kostuums (van ons en andere ateliers) soms erg duur. Het is belangrijk te weten waar je precies voor betaalt, we willen daar graag openheid over geven. We zijn heel transparant over onze prijzen en de klant mag altijd onze inkooplijst voor het kostuum inzien. We vinden openheid en eerlijke prijzen heel belangrijk. Daarom willen we ook altijd met iedereen meedenken, voor elk budget. Er is van alles mogelijk.

Om een idee te geven van wat prijzen: de kostuums uit de musical Phantom of the Opera  op West End zijn niet goedkoop, de Star Princess begint bijvoorbeeld bij 5000,00 Engelse Pond. De kostuums van Elphaba en Glinda in de musical Wicked waren respectievelijk € 10.500,00 en € 11.000,00. De jas van Jospeph and the Amazing Technicolor Dreamcoat was ook rond de € 10.000,00. Onze prijzen komen daar absoluut niet in de buurt, maar het geeft een goed beeld hoe hoog ze kunnen zijn. We streven echter wel naar een perfect resultaat en we hebben al eens mogen horen van iemand die heel dicht bij de productie betrokken was van Phantom of the Opera dat onze kostuums erg goed lijken, dus dat is een heel groot compliment.

Een kostuum ziet er soms bedrieglijk simpel uit maar kan een heleboel werk zijn. Als het gaat om een replica en het moet perfect lijken, dan kan dat een heleboel tijd kosten. Sommige dingen zijn relatief snel te produceren (1 – 1,5 week), die kosten dan ook minder. Zeker met een eigen ontwerp is het goed mogelijk de kosten in de hand te houden door zelf te bepalen hoe gecompliceerd het is om te maken maar er toch spectaculair uitziet. De meer ingewikkelde projecten kunnen ons weken en soms maanden kosten als het echt een groot project is. Aangezien wij ervan moeten leven is de prijs daar dan ook naar. We zoeken echter altijd naar oplossingen om het zo goedkoop mogelijk te houden, zoals bijvoorbeeld zelf geen overhemd naaien maar er één bestellen in overleg en deze ‘customizen’ (zo aanpassen dat het goed past bij het kostuum).

We hebben jaren geleerd en gewerkt aan onze vaardigheden zoals naaien van diverse soorten kostuums, tekenen, schetsen, werken met leer, kralen, stof beschilderen, patroon tekenen, borduren met diverse materialen, tambour beading en nog zoveel meer. Alles uiteen gezet is het heel veel werk wat er in een kostuum gaat.

We hebben ook geïnvesteerd in onze machines, materialen en het onderhoud hiervan. Voordat een kostuum gerealiseerd kan worden zijn er veel spullen nodig, denk aan naalden (hand-, borduur- en machine), goed garen, scharen (goede scharen zijn helaas erg prijzig), machines, een werktafel, opbergdozen, versieringen voor details, etc.

Net als elk ander ambacht gaat er veel tijd, materiaal, liefde en passie in ons werk zitten. Het is dan ook duurder dan een bedrijf dat aan massaproductie doet (met in het geval van kleding vaak erg jammerlijke werkomstandigheden in de welbekende ‘sweatshops’). 

Voorbeeld; een hand geblazen glaskunst object als bijvoorbeeld een kerstbal waar heel veel tijd, liefde en detaillering in gaat kan rustig tussen de € 15,00 en € 50,00 kosten. Terwijl een in massaproductie geproduceerde, mogelijk van kunststof, kerstbal kan zo goedkoop zijn als € 1,00 per zes stuks. Het ligt er maar net aan wat je wilt. Een kostuum uit de carnavalswinkel of goedkope massaproductie internetwinkel zal misschien niet duur zijn, maar je replica zal niet heel goed lijken, er zullen goedkope materialen gebruikt zijn en meestal gaan deze kostuums niet lang mee. Dat is prima voor een feest van een avond, maar wij zelf streven naar kunstwerken die langer meegaan. Het is voor ons dan ook niet mogelijk te concurreren met deze bedrijven, maar dat streven we ook niet na.

Je krijgt bij ons kwaliteit, ervaring, een aanspreekpunt als er wat is, toewijding, iets wat écht op jouw maat gemaakt is en niemand anders heeft. Daarom is een kunstwerk van Phantasma misschien duurder dan AliExpress, maar wel een kunstwerk wat het waard is.