logo wit met glowing maan

Klik hier voor de FAQ pagina!

Veelgestelde Vragen

Heb je een vraag? Neem een kijkje hieronder want mogelijk staat je vraag er al tussen. Zo niet, stuur dan je vraag naar atelierphantasma@yahoo.com of maak gebruik van het contactformulier.

Ben je geïnteresseerd in een uniek Phantasy Couture of Kostuum Replica van Phantasma, kijk dan hier voor onze uitleg over het bestelproces en een contactformulier.

ING bank Nederland op naam van Phantasma
IBAN: NL35INGB0004273889BIC: INGBNL2A

Atelier Phantasma
Meidoornstraat 99
2665DA Bleiswijk

Ja, ons KvK-nummer is 74299107en het BTW-nummer is 859844511B01. Tekeningen, schilderijen en beelden vallen onder het BTW-tarief van 6%, de kostuums helaas onder 21%. Volgens de belastingdienst is dat namelijk geen kunst maar een dienst. Daar verschillen de meningen over wat ons betreft, maar helaas zijn we belast met het vragen van 21% BTW bij onze kostuums.

We ontwerpen en produceren kostuums (jurken, rokken,jassen, periode kostuums, fantasy kleding en zo meer) en accessoires; denk aan kettingen, armbanden, andere sieraden, kronen, hoofdtooien, pruiken, tassen, maskers en schoenen versieren dan wel aanpassen. Dit alles met name gebaseerd op de fantasy hoek. We maken echter ook replica’s van kostuums uit film, musical, televisieseries, toneelstukken en andere plaatsen waar kostuums te zien zijn. Alles is mogelijk. We werken met veel verschillende materialen en kunnen onder andere ook leer bewerken, leer en stof beschilderen en vele andere technieken. Hiernaast hebben we ook nog onze eigen fantasy kostuum kledinglijn; Phantasy Couture. Dit zijn kostuums en accessoires (zoals bijvoorbeeld een passende tas) van Phantasma’s eigen ontwerp, geïnspireerd door sprookjes, mythen, sagen, natuur, theater enzovoorts. Hiernaast creëert Phantasma ook schilderijen, tekeningen, textiele kunst, beelden en meer. We maken dit alles zowel voor onszelf als in opdracht; je bent dus van harte welkom met je verzoek!

Kort gezegd iedereen. Particulieren, groepen, theatergezelschappen, mannen, kinderen, vrouwen, lang, kort, vol, slank en alles en iedereen daar tussenin. Alles wordt op maat gemaakt en getekend. Iedereen is welkom bij ons; want we vinden dat iedereen het verdient zich mooi te voelen. We maken kostuums maar ook accessoires.

We kunnen alles maken, dus ook bruidsjurken in alle maten. Ben je op zoek naar een bijzonder ontwerp voor die bijzondere dag? Heb je een fantasy gerelateerd thema? We willen je heel graag helpen daarbij. We zijn vooral gespecialiseerd in de meer aparte jurken; droom je van een trouwjurk zoals Arwen hem zou kunnen dragen in Lord of the Rings? Of een trouwjurk van Belle of Cinderella? Of wellicht heb je een sprookjesjurk gezien in onze afdeling van Phantasy Couture, onze eigen fantasy kostuum kledinglijn. Of in onze Etsy winkel? Misschien heb je wel liever een donkere versie, in een niet standaard kleur. Of meer Gothic of een jurk voor een vrouwelijke vampier? We kunnen het allemaal. Neem contact met ons op en we bedenken samen een geweldig concept voor jou en je trouwjurk. In theorie kunnen we ook replica’s maken van bestaande standaard trouwjurken, maar daarvoor verwijzen we liever door naar gespecialiseerde bruidsmode ateliers, die meer werken met de huidige mode. Wij richten ons liever op de ‘fantasy bruid’, of de bruid die wat anders wil dan de standaard bruidsjurk.

Ja. We maken alles voor iedereen; we vinden dat iedereen het verdient om zich mooi te voelen. Er is een goed passend kostuum bij elk figuur, we helpen je graag een product voor jou te realiseren dat goed past bij je persoonlijkheid en figuur en dus mooi staat. Bij sommige ateliers wordt er meer gevraagd voor grotere maten dat is bij ons niet zo. Alle maten voor hetzelfde kostuum vallen binnen dezelfde prijsklasse.

Elk item is verschillend geprijsd, omdat elke nieuwe aanvraag uniek is en specifiek voor jou gemaakt wordt. Het heeft heel sterk te maken met de gecompliceerdheid van het ontwerp of de replica, hoeveel materiaal en uren erin gaan zitten, et cetera. Om meer te lezen over hoe de prijzen zijn opgebouwd verwijzen we graag door naar de pagina bestellen want daar is ook prijsinformatie te vinden.

Er zijn zeker verschillende mogelijkheden voor het betalen in delen. Neem contact met ons op voor een regeling voor jouw kostuum. Betalen kan bij ons met bankoverschrijving, eventueel contant aan huis en Paypal (bij gebruik van Paypal komt er wel een bedrag van 6% bovenop, wat wij weer af moeten staan aan Paypal).

We hebben heel weinig kleding op voorraad, omdat we op maat maken voor klanten en daarna hebben we het kostuum niet meer. We hebben echter wel voor onszelf ook kostuums gemaakt en enkele prototypes liggen van Phantasy Couture dus wie weet kunnen we helpen. Neem gerust contact met ons op.

Nee, we willen graag een hoge kwaliteit waarborgen voor producten met onze naam erop en daarom het een project graag van begin tot eind in handen hebben.

Nee helaas. We zijn een klein atelier dat vanuit huis werkt. Langskomen voor een afspraak is altijd wel mogelijk maar we hebben geen fysieke winkel. We hebben echter wel een Etsy shop met een aanbod en natuurlijk mag er altijd gemaild worden voor overige verzoeken die daar niet staan.

Meestal wel. We zijn een klein atelier van twee mensen en over het algemeen zijn er 8 tot 12 weken wachttijd. Soms ook langer, als het erg druk is. Accessoires kosten natuurlijk minder tijd dan een heel kostuum. Voor de actuele wachttijd kan je altijd contact met ons opnemen. Heb je een deadline? Neem dan het liefst zeer ruim voor deze tijd contact met ons op zodat er genoeg tijd is om een ontwerp uit te werken, te zoeken naar de juiste materialen (wat lang kan duren) en natuurlijk om je kostuum te produceren. Heb je veel haast met je kostuum? Neem gerust contact met ons op en we kunnen altijd kijken of er geschoven kan worden, of eventueel tegen een zogenaamde ‘rush fee’ (verhoogd tarief voor het eerder klaar hebben van je kostuum, wat voor ons avonden en weekenden werken betekent) gewerkt kan worden. Hoe dan ook denken we altijd met je mee.

Dat hangt heel erg af van het gekozen ontwerp of de replica. We kunnen vooraf meestal goed inschatten hoelang het gaat duren en dat is dan gebaseerd op de gecompliceerdheid van het patroon, hoe lastig het vervaardigen is, hoeveel details er op het kostuum zitten, et cetera. Houdt naast tijd voor het vervaardigen van je kostuum ook rekening met een eventuele wachttijd.

In het geval van binnen Nederland gebruiken we naar keuze van de klant PostNL, bij een waarde onder de € 500,00 verzenden we aangetekend voor € 9,60 (tot 10 kilo, boven de 10 kilo € 14,90). Boven de € 500,00 kost het € 14,45 (tot 10 kilo, boven de 10 kilo is het € 20,75). Door recente ervaringen met PostNL (kwijtraken van pakketten, kapotte inhoud, etc) verzenden we niet meer regulier. Naar het buitenland verzenden we ook altijd aangetekend in verband met de mogelijkheid het pakket te traceren. Het is ook mogelijk met DHLforyou te verzenden, dat is vanaf € 6,00. Voor buitenlandse tarieven neem contact met ons op. Wereldwijd verzenden is geen probleem. Ophalen is ook altijd mogelijk, dit kan in Bleiswijk. Er zijn ook mogelijkheden dat we het kostuum komen brengen. Dit kan handig zijn in het geval dat het erg waardevol is of als je het niet kunt ophalen maar het ook liever niet verzonden wil hebben. Neem gerust contact met ons op.

Absoluut! We accepteren wereldwijd. Als langskomen bij ons geen optie is hebben we een uitgebreide maatinstructie beschikbaar in drie talen (Nederlands, Engels en Duits). We werken dan via internet en houden je op de hoogte via social media kanalen of als dat gewenst is, e-mail.

Je bent van harte welkom om je maten op te laten nemen bij ons in het atelier. Als dat geen optie is kan het ook altijd via internet. We hebben een maatinstructie beschikbaar in drie talen (Nederlands, Engels en Duits) om je te helpen. Het is wel heel belangrijk dat de maten goed doorkomen, anders past je kostuum mogelijk niet goed. Het is altijd verstandig om iemand te vragen het meten voor je te doen, die heeft er dan beter zicht op dan als je het in je eentje doet.

Sowieso werken we altijd graag met een doorpas (kostuum afpassen op de klant). Soms meerdere als een kostuum heel lastig is. Het is altijd mogelijk om extra te komen, je moet daarvoor wel een afspraak maken want we hebben geen winkel met openingstijden. Mocht het niet mogelijk zijn te passen dan vertrouwen we op onze uitgebreide maatinstructie die we opsturen naar je en bouwen we wat extra opties in zoals een rijgsluiting bij een jurk of een band met elastiek waardoor iets toch goed zal passen in de praktijk.

Bewaar je kostuum het liefst uit direct zonlicht, want stoffen kunnen verkleuren en dat zou zonde zijn. De kostuums met veel details en kralenwerk erop kunnen niet in de wasmachine, stomen is dan de beste optie, of oksels uitwassen met een wasmiddel met enzymen, zoals de groene Biotex. Slijtage kan optreden, net als bij gewone kleding. We werken alles goed af en doen ons best een product af te leveren dat vele jaren mee kan, toch kan het voorkomen dat er af en toe een dingetje vastgezet moet worden. In het geval van een probleem kan je altijd contact met ons opnemen; we doen dan ons best je te helpen. Als je je kostuum wilt strijken probeer dan altijd een lage stand uit. Je kunt ook altijd om een stukje stof vragen bij ons om je strijkbout uit te testen.

Uiteraard kun je alvast een aanvraag indienen, maar we raden met klem aan te wachten tot je op het gewenste gewicht bent. Er is wel één en ander mogelijk met bijvoorbeeld een rijgsluiting, maar als je echt van plan bent veel af te vallen is het wijs even te wachten. Maar; neem vooral contact met ons op en dan denken we met je mee! Wat we nog wel mee willen geven; je hoeft echt niet super slank te zijn om mooi in een kostuum te passen. Iedereen is sowieso mooi en er is een goede pasvorm voor elk figuur.

Als zoiets gebeurt is dat natuurlijk heel erg vervelend. Tot op heden hebben we gelukkig geen klachten gekregen van kapotte kostuums door onze manier van werken. Slijtage kan optreden, net als bij gewone kleding. Uiteraard zullen we altijd proberen te helpen waar we kunnen. Een fout van onze kant wordt natuurlijk sowieso gerepareerd. We werken met materialen en fournituren van hoge kwaliteit zoals Güttermann garens. Ook werken we met heel goede machines van het merk Pfaff die netjes onderhouden worden. We werken alles goed af, toch blijft het handwerk en is het daardoor vaak meer delicaat dan een industrieel genaaid object en moet er voorzichtig mee omgesprongen worden. Voor onvoorzichtig en onjuist gebruik zijn we dan ook niet verantwoordelijk. Uiteraard willen we wel helpen en kijken wat we kunnen betekenen. Mocht je kostuum beschadigd zijn geraakt door bijvoorbeeld iemand die op een rok is gaan staan mag je ons ook altijd aanspreken. Neem contact met ons op in het geval van een probleem, dan overleggen we het en denken we met je mee.

Het kan natuurlijk voorkomen dat je afgevallen of aangekomen bent, of spieren hebt ontwikkeld, et cetera. We snappen dat dit kan gebeuren en je mag ons altijd aanspreken. Waar mogelijk kan er misschien nog wat ingenomen of uitgelegd worden aan je kostuum. We zijn echter niet verantwoordelijk/aansprakelijk voor het kosteloos opnieuw passend maken van het kostuum. We zijn uiteraard meer dan bereid te kijken naar oplossingen en willen dat iedere klant tevreden is.

Op dit moment geven we geen workshops of lessen, wie weet in de toekomst. Als je een probleem, vraag of verzoek hebt mag je ons altijd een email sturen, wie weet kunnen we nog een handige tip geven.

We halen onze spullen van diverse plaatsen, we proberen echter wel altijd goede kwaliteit voor een zo laag mogelijke prijs te vinden om de prijzen schappelijk te houden voor onze klanten. Hierdoor reizen we vaak veel markten en winkels af om een zo gevarieerd mogelijk aanbod te kunnen bezichtigen teneinde een zo goed mogelijk product af te leveren. We kopen ook wel online, maar dit beperken we omdat we toch graag zelf een product in handen hebben om te kijken naar de kwaliteit, en natuurlijk heel belangrijk, of de kleur passend is. Verder bezoeken we veel groothandels op zoek naar de beste en meest passende spulletjes.

Ja, we maken onze eigen patronen en maken alles op maat. Van begin tot eind beheren we alles zelf; tot aan de foto’s en fotoshoots aan toe, de website content, alles. Sommige producten zoals bijvoorbeeld hoepelrokken en overhemden kopen we in overleg en passen zo nodig dan aan om de eindprijs voor jou goedkoper te houden. Bij Phantasma proberen een droom waar te maken voor mensen, sprookjes tot leven te wekken. Daarom besteden we liever niets uit aan China waar de werkomstandigheden vaak verre van sprookjesachtig zijn.