logo wit met glowing maan

Klik hier voor de FAQ pagina!

Kaiserin Elisabeth Sisi Star Dress lijst

Elisabeth Star Dress

‘Sisi’s Star Gown’

Zo geroemd als ze was om haar schoonheid, zo onzeker was keizerin Elisabeth van Oostenrijk over haar uiterlijk, zeker nadat ze ouder werd. Dit is haar beroemdste portret, geschilderd door de kunstenaar Franz Xaver Winterhalter en één van de meest favoriete en intieme portretten van haar man Franz Josef, die zijn ‘Sisi’ adoreerde. Hier draagt zij haar beroemde sterrenjurk, een grote, witte baljurk overstrooid met gouden sterren; ook in deze tijd nog altijd een droomjurk voor veel vrouwen. Zowel te bewonderen in vele films over het leven van Sisi, zoals de film ‘Sissi’ uit 1955 met Romy Scheider, musicalproducties in allerlei talen als nagemaakt voor musea en voor trouwerijen; deze klassieker bewijst dat Elisabeths nalatenschap nog altijd leeft.

Met deze replica zijn we terug gegaan naar de basis en hebben we gepoogd om, ondanks het schaarse materiaal dat van deze jurk bestaat (slechts dit ene schilderij en enkele beeldjes), een zo correct mogelijk resultaat te bereiken dat recht doet aan dit toonbeeld van schoonheid en gratie.

Kijkend naar vergelijkbare kleding uit die tijd hebben we dit kostuum bestudeerd, geschetst, op patroonpapier uitgewerkt en vervaardigd uit stof. De vele meters taftzijde, bruidstule en ongekleurde zijde zijn getuige geweest van de vele uren werk en liefde die in dit kostuum zijn verwerkt. Op elk van de meer dan vierhonderd geappliceerde gouden sterren op de rok is met de hand een glanssteentje bevestigd en op die van het lijfje zitten er per stuk elf van verschillende groottes.

Bij de jurk hebben we een armband gemaakt met daarin een portret van haar favoriete neef Ludwig II, de konig van Beieren. Een dergelijk type sieraad, bestaande uit een cabochon met een portret, met een armband van parels, werd door haar veel gedragen.

Voor het blad ‘Visie’ van de omroep EO hebben we een versie gemaakt op maat van de presentatrice van ‘Geloof en een Hoop Liefde’ die het kostuum voor een fotoshoot zou dragen. Met haar zwarte waaier ziet zij er oogverblindend uit en zo sierde zij onverwacht de voorzijde van het magazine!

Op één versie van het lijfje hebben we op de halslijn, boven de lagen opgerimpelde bruidstule en pofmouwtjes een rij gouden parels genaaid. Op de andere versie zit er op die plaats een gouden koord, dat door een crèmekleurig, antiek kantje zit geregen. Op de voorzijde zit een rozet van bruidstule.

Beide versies geven zo goed mogelijk de sfeer weer van het oorspronkelijke schilderij: een indrukwekkende, gracieuze en mysterieuze vrouw van ongeëvenaarde schoonheid.

 

Fotografie:
Atelier Phantasma
Joris Brouwer Photography
Willem Jan de Bruin (EO)

Prijsindicatie: vanaf € 2000,00 exclusief BTW en materialen.
(Waarom rekenen we het materiaal apart? Kijk hier voor meer informatie.)